ABD Virgin Adaları Karayip Denizinde bulunan ABD`ye bağlı adalar topluluğudur. Adalara ilk yerleşenlerin Aravak Yerlileri olduğu sanılır. Kristof Kolomb 1493`te St. Croix`ya ayak bastığında adada savaşçı Karipler yaşıyordu. Kariplerin adada geniş çiftlikleri ve yerleşmeleri vardı. Adalara, Azize Ursula ve 11 bin şehit bakirenin onuruna Santa Ursula y las Once Mil Virgines adını veren Kolomb, 1555`te bir İspanyol keşif birliği Karipleri yenilgiye uğratarak adaları İspanya`ya bağladı.
1625`e gelindiğinde St. Croi Adasında İngiliz ve Fransız göçmenler çiftçilik yapıyorlardı. Ada, ayrıca korsanların barınağı durumuna da gelmişti. 1650`de İspanyollar İngiliz göçmenleri adalardan çıkardılarsa da adalar aynı yıl Fransız denetimine girdi. 1653`te St. Croix Adası Malta Şövalyeleri`ne miras kaldı; onlar da adayı Fransız Batı Hint Kumpanyası`na sattılar.
Tortola`yı yurt edinen Felemenkli korsanlar 1666`da İngilizler tarafından kovuldu. Bu arada St. Thomas ve St. John adalarını ele geçirerek plantasyonlar kuran Danimarkalılar, önce mahkumları, 1673`ten sonra da Afrikalı köleleri çalıştırarak şekerkamışı yetiştirmeye başladılar. Afrika`dan köle alımı, Avrupa`ya gönderilen rom ile melas ve adalara gelen Avrupa malları ticaretin gelişmesini sağladı. Zamanla St. Thomas Adası Antiller`de önemli bir köle pazarı durumuna geldi. 1733`te St. Croix`yi satın alan Danimarkalılar adayı önemli bir şekerkamışı üretim merkezi durumuna dönüştürdüler. Şeker sanayisinin gerilemeye başladığı 19. yüzyıl başlarında kölelerin çıkardığı iki ayaklanma plantasyon ekonomisini sarstı. Adalarda kölelik 1848`de kaldırıldı. ABD`nin adaları satın almak için başlattığı girişimler sonunda, 1917`de 25 milyon ABD Doları`na anlaşma sağlandı.
ABD Deniz Kuvvetleri`nin yönettiği adalar 1931`de İçişleri Bakanlığı`na devredildi ve başkanca atanan sivil bir vali görevlendirildi. 1927`de ada halkına ABD vatandaşlığı tanındı.1945`te turizmin gelişmesiyle adaların önemi arttı. 1970`te halk tarafından seçilen ilk vali göreve başladı. 1976`da ABD Kongresi ile başkanın onayından geçme koşuluyla adalara bir anayasa hazırlama hakkı tanındı. 1978`de tamamlanan anayasa 1979 ve 1981`de yapılan iki halkoylamasında da reddedildi.
Doğal Yapı
ABD Virgin Adaları, İngiliz Virgin Adaları`yla birlikte, Porto Riko`nun orta kesimini kaplayan fay kütlesi yapılı sıradağların bir uzantısını ve Büyük Antiller`in bir parçasını oluşturur. Kıvrımlı tortul kayaçlar, başkalaşım kayaçları ve korkayaçlardan oluşan adaların kıta sahanlığından yüksekliği St. Thomas`taki Crown Dağında 474 m, St. John`daki Bordeaux Dağında 392 m, St. Croix`daki Eagle Dağında ise 355 m`yi bulur. St. Thomas ve St. John adaları çok engebelidir. St. Croix`nın kuzeyinde dağlar, güneyinde ise yer yer düzleşen hafif dalgalı geniş bir ova yer alır. Bütün adaların çevresinde mercan resifler bulunur. St. Croix`yi kuzeydeki adalardan ayıran Anegada Boğazı’nın derinliği 4,572 m`yi bulur. Adaların iklimi yumuşak ve ılımandır. St.Thomas`ta ortalama gündüz sıcaklığı ocakta 28 °C, temmuzda 31 °C`dir. Kuzeydoğudan esen alizeler yıl boyunca iklimi yumuşatıcı bir rol oynar. Geceleri sıcaklık, 6 °C`ye kadar düşer. Bağıl nem oranı tropik ölçülere göre düşüktür. Tarım alanı açmak için tahrip edilen tropik ormanlar günümüzde ancak St. Thomas Adasının bir iki yerinde kalmıştır.
Nüfus
Nüfusun % 76.19`unu siyahlar, % 13.09`unu beyazlar (çoğunlukla Porto Rikolu) oluşturur. Nüfus, 106,405 kişidir. Nüfus artış oranı; -0.12, mülteci oranı, -8.73 mülteci/1,000 nüfus. Bebek ölüm oranı, 7.86 ölüm/1,000 doğan bebek. Ortalama hayat süresi; erkeklerde 75.24 yıl kadınlarda ise 83.09 yıl olmak üzere gelende 79.05 yıldır. Ortalama çocuk sayısı, 2.17 çocuk/1 kadın. Uyrukluk sıfatı, Virgin Adalı. Nüfusun etnik dağılımı, zenciler %80, beyazlar %15, diğer %5. Din, Baptist %42, Roma Katolikleri %34, Episcopalian %17, diğer %7. Diller; İngilizce (resmi), İspanyolca ve Creole.
Ekonomi
ABD Virgin Adaları turizme ve imalat sektörüne dayanan bir ekonomik yapıya sahiptir. Yılda ortalama 2 milyon turist çeken adalardaki diğer ekonomik faaliyetler imalat sektöründedir ve ihracata yöneliktir.[1] Petrol arıtma, tekstil, saat montajı, kimyasal madde ve ilaç sanayisi gelişmiştir. Dünya`nın en büyük petrol rafinerilerinden bir olan Hovensa St. Croix`dadır. Tarım üretimi kısıtlıdır ve çoğu ürün ithal edilmektedir.